picture

Smida Jazz Fest 2018 - Muntele ca scenă supremă

25 Iulie
1192
.
Recomandă Favorite

Smida Jazz Fest 2018 - Muntele ca scenă supremă

Unul dintre cele mai speciale festivaluri din România, cel de la Smida, ajunge în această vară la (doar) a doua ediție. A treia, dacă punem și ediția pilot. În doar trei ani, satul din Apuseni a devenit epicentrul jazistic al zonei, dar și o destinație model pentru cei care vor să combine muzica, natura și oamenii de calitate într-un decor unic. O cură de bine la sfârșitul căreia mintea și trupul nu vor face decât să-ți mulțumească.

Iată programul acestei ediții, desfăcut pe îndelete în trei articole (câte unul destinat fiecărei zile de festival) ce vor fi publicate în fiecare zi de miercuri, începând de azi.

VINERI, 17 AUGUST

Muntet (RO) - cvartet inițiat de saxofonistul Alex Munte, alături de Albert Tajti - pian, Michael Acker - contrabas și Victor Stoica - tobe, este numele primului grup din line-up-ul acestei ediții. Pe lângă piese proprii, veți putea asculta atât incursiuni în lumea free jazz-ului lui Ornette Coleman sau John Coltrane, cât și momente de improvizație colectivă, de jazz de avangardă. Patru muzicieni tineri, o introducere excelentă în noua ediție a festivalului.

Immortal Onion (PL) - Polonezii din trioul (pian-bas-tobe) Immortal Onion sunt una dintre revelațiile noului val de muzică de avangardă. Stilul unic al celor trei foarte tineri muzicieni e rezultatul unei varietăți mari de influențe, de la minimalism și fusion până la progressive metal. Într-un articol de pe NextBop apare comparația cu deja faimoșii GoGo Penguin, prezenți la Smida la ediția din 2017. Totuși, urechea îmi spune că nici muzica lui Tigran Hamasyan nu le este foarte străină. Albumul lor de debut, Ocelot of Salvation (Requiem Records, 2017), este unul extrem de îndrăzneț și bine definit, concertizându-se într-o excelentă declarație de intenție.

Portico Quartet (UK) - Comparați de The Guardian cu Radiohead, The Cinematic Orchestra și Efterklang, membrii Portico Quartet aduc compozițiile cinematice în decorul de la Smida. Încă de la debut, petrecut în 2005, au fost un grup eclectic, greu de definit, astfel că abia după nominalizarea la Mercury Prize, în 2008, au început să fie identificați și ca parte a scenei de jazz. Renumiți pentru folosirea instrumentului de percuție numit hang, Portico Quartet au ajuns să semneze (după Knee-Deep in the North Sea, 2007, albumul nominalizat la Mercury Prize și desemnat de Time Out London albumul de jazz al anului) cu Real World, casa de discuri a celebrului Peter Gabriel, unde au scos două albume (2009 și 2012). În 2015, sub titulatura Portico, scot albumul Living Fields a casa Ninja Tune, pentru ca în 2017 să lanseze pe piață Art in the Age of Automation la Gondwana Records, casă la care sunt semnate celelalte două trupe de referință ale noului val jazzistic – GoGo Penguin și Mammal Hands. De la folk, la trip-hop, electronic și minimal, vă invităm să experimentați fuziunea de stiluri creată de Duncan Bellamy (tobe), Milo Fitzpatrick (bas), Keir Vine (clape) și Jack Wyllie (saxofon).

Primul dintre cele trei vârfuri le festivalului!

Pentru detalii, vizitați https://www.smidajazz.ro/en sau contul Facebook al evenimentului. Nu uitați nici de concursul care va fi lansat pe contul de Facebook al ghidului Zile și Nopți București, la care veți putea câștiga două abonamente la Smida Jazz Fest 2018.

Comentarii