picture

Smida Jazz Fest 2018 - Muntele ca scenă supremă (III)

14 August
392
.
Recomandă Favorite

Unul dintre cele mai speciale festivaluri din România, cel de la Smida, ajunge în această vară la (doar) a doua ediție. A treia, dacă punem și ediția pilot. În doar trei ani, satul din Apuseni a devenit epicentrul jazistic al zonei, dar și o destinație model pentru cei care vor să combine muzica, natura și oamenii de calitate într-un decor unic. O cură de bine la sfârșitul căreia mintea și trupul nu vor face decât să-ți mulțumească.

Iată programul ultimei zile.

Duminică, 19 august

 

Paperjam (România) - Proiectul fondat în anul 2012 de către Mihai Moldoveanu (JazzyBIT) propune și înseamnă explorare muzicală, conferind variației de muzicieni invitați libertate completă de exprimare. Formula în care vor fi prezenți pe scena Smida Jazz 2018 îi mai are în componență pe Lucian Naste (Helen), Alexei Țurcan (Travka) și Radu Pieloiu (Sebastian Spanache Trio). Se descriu ca fiind o trupă de simțit, nu de ascultat, așa că vă așteptăm la Smida Jazz Festival să simțim împreună un mix stilistic de jazz, muzică electronică, rock și hip-hop.

Sons of Kemet (Marea Britanie) - Unul dintre cele mai apreciate grupuri britanice ale momentului, al cărui lider este saxofonistul Shabaka Hutchings, un star al noii generații de muzicieni din jazz, vine la Smida în această vară. Muzica lor este rezultatul noutății aduse de componența instrumentală atipică - două tobe, saxofon și tubă și al diversității date de influențele caraibiene, etiopiene, afro-beat și europene inspirate din trecuturile muzicale ale membrilor grupului, la fel de variate ca originile lor. New York Times spune, într-un amplu articol despre Sons of Kemet: „e muzică acustică, dar una intensă, care îmbie la dans”. Pentru mine, al doilea vârf al festivalului (și tobarul preferat de la această ediție, chiar dacă Seb Rochford, unul dintre bateriștii mei preferați, nu mai face parte din formulă.

Spirit Cave (Danemarca/ Norvegia) - Spirit Cave, supergrupul care a luat naștere la inițiativa lui Marylin Mazur, una dintre cele mai avangardiste percuționiste din jazz, renumită pentru colaborările cu artiști precum Miles Davis sau Jan Garbarek, întregește line-up-ul acestei ediții. Avându alături alți trei muzicieni de top - Nils Petter Molvaer (trompetă, considerat drept „pionier al future jazzului”), Eivind Aarset (unul dintre cei mai avangardiști și inovatori chitariști de jazz) și Jan Bang (live sampling, un adevărat „electronics guru”), Spirit Cave creează o muzică ce ține de simțuri, senzuală și surprinzătoare. Libertatea cu care improvizează împreună, trecând de la ritmuri meditative, lirice, la explozii de energie și ritm, transformă fiecare performance al acestora într-un show care emană vitalitate, muzicalitate și grație. Ultimul, dar și cel mai important moment al festivalului, din punctul meu de vedere.

Comentarii