picture

MONOLOG PENTRU O ROMÂNIE MICĂ

06 Octombrie
78
.
Recomandă Favorite

Sunt câteva locuri, puține, în care pot spune că mă simt acasă. Locuri în care am trăit, locuri în care am lucrat și am lăsat câte puțin din mine, locuri pe care le-am vizitat și îmi veneau că o mănușă. Gârână este un spațiu pe care l-am creat ca pentru mine.

Sunt câteva locuri, puține, în care pot spune că mă simt acasă. Locuri în care am trăit, locuri în care am lucrat și am lăsat câte puțin din mine, locuri pe care le-am vizitat și îmi veneau că o mănușă. Gârână este un spațiu pe care l-am creat ca pentru mine.

O Românie mică dar esențială, un spațiu cultural cu oameni frumoși și educați, cu familii armonioase.

Cea mai mare satisfacție pe care o am acum, după 10 ani, este să văd copiii de la primele ediții, venind la festival cu copii în brațe, semn că într-un fel am reușit, pentru 3, 4 zile pe an să am România pe care mi-o doresc.

Gărâna, foto: David Helbock

Gărâna, foto David Helbock facebook

Gârâna a ajuns un festival de nivel mondial, nu doar datorită valorii foarte ridicate a artiștilor ce au performat aici, ci mai cu seamă datorită celor care vin în Poiană, an de an. Ei sunt și cei care fac posibil acest festival. JAZZ-ul de la Gârână se face cu sprijin din partea prietenilor, a firmelor mici, a patronilor care stiu că Romania vă reuși să iasă din starea actuala doar prin cultură și educație.

Acest spațiu trăiește prin el, prin cei din el, prin spiritul Banatului, care încă persistă în această zonă superbă.

Această mică Românie, ignorată și privită cu dispreț de presa națională, aflată în calea vânturilor, a rânjetelor, a orgoliilor de produs media premium ce se ofuscă că nu au sigla în rândul ambasadelor, e totuși mărișoară. În jurul ei stau cei care chiar pricep ce e cu cultura asta. Fără orgolii, fără fițe de trust, fară interes de audienta, fară ifose de multinațională.

Desigur pot fi acuzat de trufie, dar dacă întradevăr păcătuiesc cu asta am să mă apar românește. Nu sunt eu, de vină e Liviu Butoi, care mi-a dat cheia acestei Fărâme Gărâne.

Am îmbătrânit, în 89 eram tânăr și plin de speranțe. Acum mă simt înconjurat de sălbăticie și prost gust. Speranțe încă am. De la aceste Românii mai mici.

Garana Jazz Marius Giura (Gărâna Jazz Festival), foto facebook Marius Giura

Am scris acest text în urmă cu 15 ani, dar e de actualitate și acum. E la fel de greu să faci rost de resurse, să convingi autorități care să pună umărul, să găsești sponsori.

La 24 de ani, GÂRÂNA JAZZ e, alături de Sibiu, cel mai vechi festival din țară, 24 de ani fară întrerupere, la un standard foarte ridicat. A crescut an după an, s-a ajuns la o formula cu 3 scene, s-a cântat dimineața, după amiaza și seara.

 

SHri Sriram garana jazz 2020

Gărâna Jazz 2020, foto: Shri Sriram facebook

Anul asta, care cu greu poate fi definit, am renunțat la scenele mici, concertele s-au desfășurat pe scena din Poiana Lupului cu o participare foarte valoroasă, nesigură până în ultimele zile, datorită restricțiilor din aproape toate țările. După ce am schimbat de vreo 6 ori line-up-ul, am reușit să aduc artiști din Polonia, Serbia, Austria, Germania, Norvegia, Rusia, Israel și Anglia.

Unii au acceptat să intre deliberat în carantină la întoarcerea în țara lor, alții au luat trenul până în Germania, de unde au putut zbura spre România, au făcut la fel la întoarcere și au scapăt de carantină.

S-a cântat cu o pofta nebună, pentru mulți a fost primul concert cu public de anul ăsta.

Privind retrospectiv, Gârâna are o istorie destul de tumultoasă, în 24 de ani s-au schimbat multe. Dintre cei care au cântat ne-au părăsit Johnny Răducanu, Anca Pargel, Kamocsa Bela, Garbis Dedeian, Marius Popp, Lica Dolga, Paolo Vinnacia , David Vilcevski , Peter Wertheimer și John Abercrombie.

Unii au revenit și a doua oară: Jan Garbarek, Charles Lloyd, Zakir Hussein, Arild Anderson, Mirosla Vitous, Terje Rypdal, Per Mathisen, Nils Petter Molvaer, Lars Danielsson, Leszek Moszder, Adam Baldwich, John Surman și poate nu i-am amintit pe toți.

De Marius Giura, directorul Festivalulul Gărâna Jazz

Vezi articolul integral aici.

Comentarii