picture

Interviu cu PETE BEST, toboșarul original al trupei BEATELS

30 Octombrie
443
.
Recomandă Favorite

Alex Musat este toboșar și absolvent al secției de Jazz & Muzica Ușoară din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. Colaborează de ani buni cu nume sonore ale scenei pop românești, fiind totodată membru al trupelor de rock progresiv/jazz-funk Awake și The Groovy Bastards. De asemenea, realizează lunar podcastul muzical ''Mansarda lui Mușat'', iar în timpul liber predă lecții de tobe/percuție. Iubește muzica, psihologia și vinylurile.

ALEX MUȘAT - INTERVIU CU PETE BEST, TOBOȘARUL ORIGINAL AL TRUPEI THE  BEATLES

Alex Musat este toboșar și absolvent al secției de Jazz & Muzica Ușoară din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. Colaborează de ani buni cu nume sonore ale scenei pop românești, fiind totodată membru al trupelor de rock progresiv/jazz-funk Awake și The Groovy Bastards. De asemenea, realizează lunar podcastul muzical ''Mansarda lui Mușat'', iar în timpul liber predă lecții de tobe/percuție. Iubește muzica, psihologia și vinylurile.

Când spunem The Beatles, ne gândim la genialul duo Lennon/McCartney, la chitaristul George Harrison și la Ringo Starr, carismaticul toboșar al grupului. John, Paul, George și Ringo vor schimba pentru totdeauna felul în care muzica este compusă și interpretată, ajungând să formeze una dintre cele mai venerate și studiate trupe ale secolului XX. Cu toate acestea, înainte ca Beatles să devină cel mai mare fenomen al muzicii pop, Pete Best s-a aflat în spatele tobelor timp de doi ani, ratând la milimetru șansa de a fi recunoscut oficial ca membru al trupei.

Concediat în 1962 de către John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și managerul trupei, Brian Epstein, acesta a fost înlocuit cu toboșarul Ringo Starr, la sugestia producătorului muzical George Martin.La numai câteva luni de la excluderea lui Best, The Beatles vor doborî toate recordurile în Marea Britanie și Statele Unite, ''Beatlemania'' devenind un fenomen global.

Considerat a fi ''al cincilea Beatle'' și numit de alții ''cel mai ghinionist om din showbiz'', Pete Best se va retrage din viața publică timp de două decenii. Cu toate acestea, nu își pierde niciodată dragostea față de muzică, intorcându-se în industria muzicală la sfârșitul anilor '80. În vârstă de 79 de ani, Best locuiește în Liverpool și realizează turnee anuale alături de trupa sa, The Pete Best Band.

Foto: Pete Best (dreapta jos) alături de George Harrison, Paul McCartney și John Lennon

Vă urmăresc cariera încă din perioada adolescentei. Limbajul dumneavoastră muzical este unul impresionant și păreți adept al esteticii de ''less is more'' (mai puțin este mai mult). Cum a afectat evoluția muzicii felul în care abordați setul de tobe? Credeți că toboșarii din prezent sunt mai focusați pe tehnică decât pe feeling?

Nu știu dacă ''mai puțin este mai mult'', dar sunt de părere că toboșarul ar trebui să interpreteze ceea ce este benefic pentru cântec, la fel ca și ceilalți muzicieni. Fă cântecul memorabil și ține minte că nu este despre tine. De altfel, gusturile mele muzicale sunt destul de eclectice, am primit așadar influențe din multe locur și da, acestea au schimbat felul în care cânt la tobe.

După ce ați fost concediat din The Beatles, ați evitat să cântați în public timp de două decenii, intorcându-vă pe scenă abia în 1988. Cum vi s-a părut această experiență?

Dacă nu mi-aș fi întemeiat o familie, mi-aș fi continuat cariera muzicală, dar în momentul în care trebuia să am grija de cei de acasă am fost nevoit să îmi las cariera deoparte pentru ceva vreme. Întoarcerea pe scenă în 1988 a fost ca mersul pe bicicletă. Știam ce așteptări are publicul de la mine și sper că am interpretat conform acestora. Am fost foarte detașat în legătură cu acel concert, m-am gândit că le va plăcea sau nu. Din fericire, oamenilor le-a plăcut.

Foto: De la stânga la dreapta, Paul McCartney, John Lennon, Pete Best, George Harrison

Industria muzicală este dură și neiertătoare, iar de cele mai multe ori talentul nu este îndeajuns pentru ca un muzician să ajungă recunoscut. Sănătatea mentală a muzicienilor nu este un subiect abordat foarte des, deși mulți muzicieni vor avea de-a face cu crize existențiale și financiare de-a lungul vieții. Cum v-a afectat concedierea din Beatles dragostea față de muzică  și care este sfatul pe care l-ați da muzicienilor care se confruntă cu astfel de probleme?

Asta este o întrebare foarte bună și una pe care nu am întâlnit-o foarte des. Industria muzicală este dură, dar oamenii trebuie să înțeleagă că devine o afacere numai după un anumit punct. Talentul și munca contează enorm, dar ai nevoie și de puțin noroc. Am realizat mult mai târziu că excluderea mea din Beatles nu ar fi putut avea loc, deoarecere eram parteneri egali în afacere, iar Brian Epstein era angajatul nostru. Cu toate acestea, eram tânăr, nu cunoșteam aceste detalii ce țin de business, iar ce a fost, a fost. A fost dificil să fiu dat afară din trupă, deoarecere mi-am pierdut cei mai buni prieteni și am fost afectat financiar o bună perioadă. Cu toate acestea, trebuie să te ridici și să mergi înainte. Nimeni nu a realizat niciodată nimic stând pe loc. Nu mi-am pierdut niciodată dragostea pentru tobe, încă iubesc să cânt. Sfatul meu pentru muzicieni este: studiați, studiați și fiți puternici!

 foto: The Beatles în perioada Hamburg, începutul anilor ’60

Cântatul în Hamburg la începutul anilor '60 a fost un moment important în evoluția Beatles, deoarece aveați concerte timp de mai multe ore pe zi. Cum v-a schimbat această experiență felul în care cântați la tobe?

Hamburg ne-a ajutat pe toți să creștem muzical, cântam 8 ore pe noapte, 7 nopți pe săptămână. Cântam încontinuu, studiam încontinuu, cu toții am evoluat în acea perioadă. Am putut experimenta ritmuri și sunete în fața unui public care îți spunea imediat dacă acestea funcționau sau nu. Da, Hamburg ne-a făcut pe toți muzicieni mai buni.

Aveți aproape 79 de ani și încă realizati turnee în jurul lumii alături de The Pete Best Band.  Cum vă simțiți să cântați toate acele cântece în fața publicului aproape 60 de ani mai târziu?

Mă distrez enorm. Nu m-am apucat de cântat pentru a deveni faimos, am făcut-o pentru că am iubit și iubesc în continuare muzica. Mă bucură faptul că oamenii încă sunt interesați de lucrurile pe care le fac. Mă simt binecuvântat și recunoscător pentru oportunitățile pe care viața mi le-a scos în cale.

Niciun membru Beatles nu a concertat vreodată în România, deși vinyluri Beatles (inclusiv înregistrările Polydor de la începutul anilor '60 alături de solistul Tony Sheridan) au circulat pe piața neagră a discurilor în anii '70 - '80.  Ce sfaturi aveți pentru tinerii toboșari care vă descoperă muzica?

Sfatul meu: Bucură-te. Copiază ceea ce auzi. Fă-o să sune mai bine.

Comentarii