picture

5 întrebări pentru Martin Gore (Depeche Mode)

07 Noiembrie
643
.
Recomandă Favorite

Depeche Mode a fost inclusă în Hall of Fame, 2020 Class

Depeche Mode, alături de Whitney Houston, Nine Inch Nails, Notorious B.I.G., Doobie Brothers și T. Rex. sunt incluși pentru prima dată în Rock And Roll Home of Fame, 2020 Class. Cei de la Billboard.com au stat de vorbă cu Martin Gore, unul dintre fondatorii trupei britanice Depeche Mode.

Felicitări pentru intrarea în “Rock and Roll Hall of Fame”. Desigur, „Rock and Roll Hall of Fame” include artiști dincolo de o definiție strictă a muzicii rock. Dar voi sunteți de acord cu această etichetă, de „trupă rock”?

Martin Gore: Depeche Mode a fost dintotdeuna o trupă cu o bază puternică în muzica electronică, dar am îmbrățișat o mulțime de sounduri rock cu mult timp în urmă. Am fost adepți ai muzici ”electronice”, dar asta s-a schimbat la un moment dat în anii '80, când am început să folosim chitare și alte instrumente, așa că nu am nicio problemă să ni se spună „trupă rock”.

Depeche Mode și-a păstrat loialitatea față de Mute Records o lungă perioadă de timp. Cât de esențial a fost Mute pentru succesul Depeche Mode la începuturi?

Martin Gore: Cred că am fost foarte norocoși să îl cunoaștem pe Daniel Miller (n.r. fondator mute Records) foarte devreme în cariera noastră și să începem să lucrăm cu el. El a fost, într-adevăr, ca un tată pentru noi. Chiar dacă nu era mult mai în vârstă, avea mult mai multă experiență decât noi. El ne-a ajutat și ne-a ghidat cariera încă din prima zi și face parte din povestea asta și astăzi. El este implicat în continuare în toate proiectele muzicale Depeche Mode, iar noi ținem cont de sfaturile lui. 

Dacă ar fi să alegi un album ca fiind un punct de cotitură esențial în cariera trupei, dincolo de favoritul criticilor - Violator, care ar fi acesta și de ce?

Martin Gore: Pentru mine, în afară de Violator, marele punct de cotitură pentru trupă a fost Black Celebration (n.r. 1986). Odată cu acest album, cred că am intrat într-o zonă mai întunecată care chiar ne-a plăcut.

Care crezi că este cea mai neînțeleasă piesă a trupei, legat de ceea ce ați intenționat să transmiteți și cum a fost ea primită?

Martin Gore: Cred că melodiile mele sunt adesea foarte neînțelese. Oamenii au tot felul de interpretări și, cel mai adesea, sunt la un milion de mile distanță față de intențile mele inițiale. 

În anii '80, criticii, în special cei din Marea Britanie, nu prea luau în serios Depeche Mode. Acum, sunt doar câteva trupe din perioada respectivă tratate cu o mai mare venerație. Când v-ați dat seama că s-a produs această schimbare în opinia publică?

Martin Gore: Nu-mi amintesc exact când s-a întâmplat, dar îmi amintesc că am avut un turneu de promovare la un moment dat, la începutul anilor 2000. Mulți jurnaliști crescuseră alături de noi și toți păreau a fi super fani. Îmi amintesc că am mers la interviuri și toată lumea și-a adus colecțiile de discuri cu ei. În loc să fim nevoiți să ne luptăm cu jurnaliști care ne urau, a trebuit să le semnăm toate albumele.

 

În acest an, datorită pandemiei, evenimentul nu este unul cu public, ci o producție HBO Max, care va avea loc în seara de 7 noiembrie.

În Europa, HBO nu va transmite live evenimentul.

Comentarii