picture

Vinilurile, din nou la putere în SUA

13 Ianuarie
841
.
Recomandă Favorite

Faptul că vinilurile au redevenit populare nu mai este o noutate. Deja de vreo zece ani, oamenii au început să se dedice asupra sound-ului fidel, clar și care transpune procesul de ascultare într-o experiență cât mai naturală.

Faptul că vinilurile au redevenit populare nu mai este o noutate. Deja de vreo zece ani, oamenii au început să se dedice asupra sound-ului fidel, clar și care transpune procesul de ascultare într-o experiență cât mai naturală. Și pandemia a jucat un rol important. Pe lângă discurile de vinil, au revenit, evident, și pick-up-urile.

Ca în orice piață există lucruri de slabă calitate și de calitate întaltă. Cumva, la domeniul ăsta, un pick-up ceva mai prost cotat financiar îți poate reduce drastic tot procesul de ascultare de care vorbeam ceva mai sus. Contează și calitatea discurilor, dar asta este o altă discuție. Multe dintre albumele legendare ale anilor `60 și `70 nu se mai găsesc într-o ediție nouă, ci doar la colecționari. Din fericire, o mare parte a acestor albume poate fi găsită „fifth-hand”. Dacă îți surâde și norocul, atunci te poți bucura de faptul că foștii proprietari au avut grijă de aceste bijuterii fragile. De cealaltă parte, există și albume vechi care încă se mai cumpără într-un număr uriaș, în raport cu vremurile prezente în care streaming-ul îți oferă posibilitatea de a avea mai mult loc în bibliotecă.

Astfel, mulți dintre cei care au cumpărat muzică în format fizic în 2021 au optat pentru viniluri. Pentru prima dată din 1991 până în prezent, vinilurile au depășit la vânzări unitățile de muzică sub format compact-disc, în Statele Unite, conform MRC Data. În aceeași perioadă, CD-urile au avut un an bun. Între 2020 și 2021, vânzările anuale au crescut cu 1% de la 40,2 milioane la 40,6 milioane. Dar vinilul a avut, de asemenea un an foarte bun, vânzările au crescut cu 51%, până la 41,7 milioane în 2021.

Discurile de vinil există încă din anii 1800. Datând de la inventarea fonografului de către Thomas Edison, discurile gravate din plastic cu clorură de polivinil au devenit omniprezente la începutul secolului al XX-lea. Până la mijlocul anilor 1980, vânzările de vinil au reprezentat majoritatea vânzărilor de muzică în funcție de venituri în SUA în fiecare format de album, conform datelor de la Recording Industry Association of America (RIAA).

(dominarea fiecărui format)

Caseta a înlocuit în cele din urmă vinilul în 1984, dominând suprem până când CD-urile au preluat controlul în 1991. Vânzările de CD-uri au atins vârful în 2000 la 13,2 miliarde de dolari, cu o uluitoare dominare a 92 de procente a piaței muzicale. În acel an, vinilul a adus doar aproximativ 60 de milioane de dolari. CD-ul și-a menținut dominația până în 2010, când cota sa de piață a scăzut sub 50% pentru prima dată, cedând piața single-urilor, albumelor, tonurilor de apel și serviciilor de abonament la muzică descărcabilă.

Creșterea treptată a vinilurilor

Vânzările de vinil au ajuns la 26 de milioane de dolari în 2006, acest lucru reprezentând pragul cel mai de jos. Dar, în câțiva ani, acestea au crescut la peste 100 de milioane de dolari înainte de a urca la 620 de milioane de dolari în 2020, potrivit RIAA. Vânzările de CD-uri s-au redus în acea perioadă de la 3,4 miliarde de dolari în 2010 la 483 de milioane de dolari în 2020. (Veniturile din vânzările de viniluri au depășit în 2020 contracanditatul, deoarece noile discuri de vinil sunt adesea de două sau trei ori mai scumpe decât omologul CD).

În timp ce 2021 a fost un an bun atât pentru vânzările de viniluri, cât și pentru CD-uri, ambele au fost alimentate în mare măsură de vânzările mult așteptatul album numit „30” al britanicei Adele, lansat în formate exclusive. Amazon a oferit doar un vinil alb, Walmart a vândut doar un disc de vinil transparent, iar Target a vândut un CD cu piese bonus.

(Cele mai vândute viniluri în 2021)

Adele a vândut 1,2 milioane de copii fizice din noul album, mai mult decât dublu față de următorul pe listă, „Red” al lui Taylor Swift, care a vândut aproape 500.000 de copii fizice în 2021. În industrie, vânzările de albume fizice au depășit cu ușurință vânzările digitale, care au scăzut cu 23% în 2021. De exemplu, Adele, care a acumulat și cele mai multe vânzări de albume digitale, a mutat doar 250.000 de copii digitale ale albumului ei 30.

Revenirea fizică a muzicii?

Majoritatea melodiilor încă scot multe audiții și vizualizări în serviciul de streaming. Cu albumul „30”, lansat în noiembrie 2021, Adele a strâns aproximativ 500 de milioane de fluxuri digitale la cerere de când a fost lansat. Dar transmiterea în flux a unei melodii pe Spotify nu este profitabilă pentru artiști, ei primind aproximativ 0,0035 de dolari per flux. Pentru a câștiga un milion de dolari pe Spotify, de exemplu, o melodie ar trebui să fie difuzată în flux de aproximativ 3 miliarde de ori.

În Spotify, toate piesele din top 100 au depășit pragul de 1.2 miliarde de ascultări fiecare. Topul zece arată astfel:

Cu un astfel de prag greu de atins, formatul fizic ar putea redeveni principala sursă de venit a artiștilor, alături de încasările din concerte.

Comentarii